18 Ogos 2015

Resepi Benjo Daging Salai Kak CT

Kebelakangan ni, Laila Kamilia rajin betul memasak. Kenapa ek? Tu sebab tak buat novel jadi saya ada banyak masa nak tunjuk skill yang tak berapa tu kat dapur. Malam ni saya nak ajak korang masak  benjo daging salai kak CT. Saya punya resepi  suka  hatilah nak bubuh nama apapun kan? Haha. Alkisahnya namanya saya ambil sempena nama tokey daging salai ni kak CT Hatijah. Ok, jom cuba resepi yang lain sikit!


Untuk resepi mudah :

Bahan-bahan

Telur (3 biji)
Bawang kuning (1/4 saja) 
Garam
(pecahkan telur dan masukkan garam bersama hirisan bawang kuning)-pukul

Daging salai (jumlah ikut suka kemudian gunting/hiris jadi kepingan kecil)
Mentega
Bawang kuning (baki di atas) 
Roti panjang (4 biji)

Untuk hiasan
Tomato
Timun
Chili mayo
Sos cili

Cara Masak :
1- Sapukan mentega pada roti yang sudah dibelah dua, panaskan atas kuali leper ikut kadar garing yang disukai.
2- Angkat dan letak ke pinggan.
3- Letak mentega, letak bawang kuning masak sampai hampir garing sehingga terbit bau wangi kemudian masukkan guntingan/hirisan daging salai tadi dan masak sampai sebati agak-agak 2 minit.
4-Angkat dan letak ke pinggan.
5-Tuangkan separuh telur yang telah dipukul, telangkupkan 2 roti panjang tadi atas telur.
6-Letakkan mentega di sisi kemudian tunggu sampai garing dan angkat ke dalam pinggan.
7-Ulang untuk roti yang berbaki.
8-Apabila sudah siap letakkan bahan untuk hiasan.

SELAMAT MENCUBA!

2 ulasan:

Mashitah Mamat berkata...

boleh try malam ni....
mlm2 selalu lapaq semacam...

LK berkata...

silakan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...