N3 ini sepatutnya sudah lama saya masukkan tetapi kerana kesibukan, saya terpaksa menangguhkannya. Tetapi tidak terlewat lagi kerana kita masih di bulan Zulhijjah. Tahun ini saya merayakan pagi Aidiladha di Teluk Intan, Perak. Tahun ini abah berkorban kerbau. Pengalaman pertama bagi kedua-dua anak teruna saya melihat orang menyembelih kerbau.
Kerbau yang sudah disembelih, darahnya dialirkan ke dalam lubang yang sudah awal-awal dikorek. Sebenarnya sukar melawan tenaga kerbau. Hampir sepuluh orang cuba menumbangkan kerbau yang sudah berikat. Ternyata tenaga kerbau ini begitu kuat.
Kerja membuang kulit dan melapah daging kerbau dilakukan secara gotong-royong.
Kalau ada berapa kerat orang, baik tak payah... buat penat badan saja.
Rasa daging kerbau kurang manis jika hendak dibandingkan dengan daging lembu. Struktur dagingnya pula agak kasar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan