Kuih tako yang sudah siap tapi dimasukkan ke dalam bekas.
Sengkuang ditabur dulu di dalam acuan dari daun pandan
Potong sengkuang kecil-kecil
Bancuhan bahagian bawah
Tuang bancuhan dalam acuan dan masak bahagian atas pula
Lelaki pun boleh buat juga, tentu sinang bah!
Potong sengkuang kecil-kecil
Bancuhan bahagian bawah
Tuang bancuhan dalam acuan dan masak bahagian atas pula
Lelaki pun boleh buat juga, tentu sinang bah!
BAHAGIAN BAWAH
sengkuang cina
1 cawan tepung jangung (diayak)
11/2 cawan gula pasir
6 cawan air
pewarna hijau
BAHAGIAN ATAS
1 cawan tepung jagung (diayak)
6/7 cawan santan segera yang dilarut bersama air
sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Buat acuan dari daun pandan macam bentuk sampan.
2.Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang dipotong kecil.
3. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun.
4. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
6 ulasan:
i ada terbaca tentang penggunaan tepung hong kong...apa beza klau guna tepung jagung n tpg hong kong tu?
salam, lama dah saya nak cuba resipi nie...TQ sudi kongsi resipi...
salam...saya guna resepi u la belajar wat kuih tako ni. Ada jmp yg guna tepung hong kong tu tapi @rumah xde stok itu yg trus ikut cara u yg i rasa lebih senang& bahan2 pun senang cari.tq ye sis. btw jenguk le blog saya f nak tgk hasil kuih tako yg saya bt. kwn2 yg lain pun sudi2 le tgk. klau terliur, u al bt sendiri le ye.heheh
kalau tahu leh guna tepung jagung, takyah beli tepung hkong tu td...huhu
share pic dan resepi
share resepi dan image
Catat Ulasan